fbpx
Hyvinvointi, Ruokavalio, Treeni

Mitä eroa on kiristelyllä, rasvanpoltolla ja laihduttamisella?

jenkkakahvat-dieetti-kiristely-rasvanpoltto

Kerroin edellisessä postauksessa, että aion polttaa kropasta rasvaa muutaman kilon tammikuun loppuun mennessä. Sainkin sitten heti perään ihmetteleviä kommentteja, että miksi ihmeessä minun pitää laihduttaa, onko ruokavaliossani mennyt jotain pieleen vai haenko vain huomiota koko jutulla?

Tuo huomion hakeminen sai viimeistään minut hiukan hymähtelemään, koska ihmettelen vain, että millainen kuva joillakin lukijoillani minusta oikein on? Että kiristelisin kroppaani saadakseni enemmän huomiota? Niin kun että mitä ihmettä? Musta tuntuu välillä, että täällä Suomessa ei saisi olla ollenkaan esimerkiksi ylpeä kropasta, jonka eteen on tehnyt töitä kohta 12 vuotta ja se työn tekeminen jatkuu edelleen päivittäin. Jos kerron, että mulla on jenkkakahvat niin kukaan ei sitä usko, koska kuvissa niitä ei näy. Tottakai otan kuvat aina parhaasta mahdollisesta kulmasta enkä tarkoituksella kauhistele ja puristele “omia läskejäni”. Tässä kuitenkin muutama “todiste” niille epäilijöille, että myös hoikilla ihmisillä voi olla jenkkakahvat.

jenkkakahvat-dieetti-kiristely-rasvanpoltto

Moni perus tallaaja ei tunnu ymmärtävän ollenkaan mitä eroa on esimerkiksi kiristelyllä, rasvanpolttamisella tai laihduttamisella. Kaikki nämä laitetaan yleensä siihen samaan lokeroon, eli laihduttamiseen. Kerroin tosiaan edellisessä postauksessa, että tarkoitukseni on kiristellä kroppaa tavoitteena pudottaa maksimissaan viisi kiloa painoa rasvamassasta.

Suomeksi sanottuna kiristely tarkoittaa sitä, että aion muuttaa kehonkoostumustani. Olen ihan normaali nainen niin kuin kaikki muutkin ja pitkään jatkunut herkuttelu viikonloppuisin ja joskus viikollakin saa selluliittia muodostumaan varsinkin pakaroiden ja takareisien alueelle. Mulla on aina ollut selkeä yhteys sokerin ja selluliitin välillä. Viikon aikaisia kaloreita tulee laskea alemmas, jos haluaa herkutella usein eikä halua kerryttää vararengasta vyötärölle. Mulle jenkkakahvat tulevat silloin kun liikunnan määrä on ollut pitkään vähäisempää, niin kuin nyt viimeisen vuoden ajan. Nyt olen päässyt palaamaan samaan entiseen rytmiin takaisin.

Kun kiristelen, nappaan ruokavaliosta muutama sata kaloria pois, lisään liikunnan määrää ja pyrin syömään puhtaasti ilman herkkuja 2-4 viikon ajan, jonka jälkeen pidän (sokerisen) herkkupäivän. Rasvaa palaa kropasta matkan varrella muutaman kilon verran. Myös nestettä lähtee sen kilon tai kaksi parin ensimmäisen viikon aikana, kun turhat turvotukset lähtevät. Tästä päästäänkin jo siihen viiden kilon painon putoamiseen, jota joku edellisen postauksen kommenteissa kauhisteli. Varsinaisesti painoa ei putoa, mutta selluliitti lähtee, kropasta tulee sutjakkaampi ja olosta virkeämpi. Kiristely on vielä suhteellisen lupsakkaa puuhaa.

vatsa-rasva-kiristely-rasvanpoltto-dieetti
Tämä saa myös luvan lähteä!

Rasvanpoltto tapahtuu käytännössä lähes samalla tavalla, mutta usein tavoitteena on karistaa kropasta enemmän ja näkyvämmin senttejä sekä samalla pudottaa hiukan painoa. Kalorit ovat silloin miinuksella enemmän kuin pelkässä kiristelyssä. Rasvanpolton aikana ihan todellista nälkääkin tuntuu. Rasvanpolton avulla on mahdollista pudottaa painoa ylikin viisi kiloa. Jos viisi kiloa tuntuu jollekin hirveän isolta luvulta, niin sitä se ei todellakaan ole.

Varmasti pussikeittodieetit lupailevat, että kropasta lähtee viisi kiloa viikon aikana, mutta se paino lähtee ainoastaan nesteistä, joka saa aikaan vaikutelman hoikemmasta olemuksesta. Samat selluliitit ja rasvakertymät kropassa kuitenkin ovat, koska viisi kiloa rasvaa ei edes ehdi alkaa palaa yhden viikon aikana.

Rasvanpoltto on tarkkaa puuhaa, jos mielii säilyttää saman lihasmassan kuin rasvanpolton alussa. Kukaan ei varmasti halua, että dieetin jälkeen peilistä katsoo laihempi, mutta riutuneempi olemus? Rasvanpoltosta puhutaan myös silloin kun treenataan fitnesskisoihin. Kropan lihasmassa pyritään säilyttämään mahdollisimman hienovaraisesti ja se painon pudottaminen ei ole tärkein tavoite, kuten ei kiristelynkään kohdalla. Haluan siis tähdentää, että fitnesskisoihin valmistautuminen ei ole laihduttamista, koska moni niin virheellisesti luulee.

bikinifitness-rasvanpoltto-dieetti
Fitness kisakuntoon ei laihduttamalla päästä!

Painonpudottaminen eli laihduttaminen on sitten aivan oma lajinsa. Itse en ole koskaan elämässäni laihduttanut! Laihduttamisen kohdalla kalorit ovat huomattavasti alempana kuin rasvanpoltossa. Paino saa tippua aluksi nopeastikin jopa yli kilon viikossa. Miten voitte kuvitella, että minulla 62 kiloisella tytöllä olisi mahdollista laihduttaa yli kilo painoa viikossa pois? Niin kuin tässä istun voin sanoa, että muutaman kilon rasvan polttaminen parin kuukauden aikana on täysin eri asia kuin laihduttaminen, joksi nyt tätä minun kiristelyä niin kauhisteltiin.

Laihduttaminen ei ole todellakaan helppoa. Nälkä on ja ihan kunnolla. Jos pudotettavaa on paljon, täytyy laihduttamisen tapahtua sopivan hitaalla tahdilla, jollei halua vuoden päästä katsella massiivisen isoa roikkuvan ihon määrää kropan ympärillä. Laihduttamisen avuksi kannattaa todellakin palkata ammattilainen, niin monta asiaa voi mennä pieleen. Jos pudotettavaa on yli 10 kiloa suosittelen aina ottamaan ammattilaisen avuksi.

Näin personal trainerina katson asioita omasta näkövinkkelistäni. Jos jenkkakahvoja alkaa kertyä niin kyllä mua silloin kiinnostaa mitä myös sisäelimille kuuluu. Jos itseään ei laita ajoissa kuriin saa kärsiä vaikutuksista myöhemmin. Sisäelinten ympärille kertyvä rasva on ihan todellinen asia ja sitä voi arvioida myös vyötärön ympäryksestä. Että se minun “huomion hakemiseni” taitaakin selittyä ihan tällä faktalla.

Niin moni haluaa laihduttaa vaikka tavoitteeseen pääsemiseksi riittäisi hyvin suunniteltu rasvanpoltto-ruokavalio- ja treeniohjelma. Nuo pussikeittodieetit ovat juuri sellaisia laihduttajille suunniteltuja ohjelmia, mutta rasvanpolttaja ei hyödy niistä ollenkaan, eikä oikeastaan laihduttajakaan. En ole koskaan ymmärtänyt miten kukaan haluaa koostaa ravintonsa luonnottomista raaka-aineista? Pahimmillaan tuollaisen kuurin jälkeen lihasmassa häviää ja kroppa alkaa näyttää enemmän pullataikinalta kuin terveellisen hyvää ravitsevaa ruokaa sisältävän dieetin läpikäyneeltä.

Ihmisten pitäisi ottaa asioista enemmän selvää, mutta välillä tuntuu minustakin, että näitä asioita on ihan turha toitottaa, kun ihmiset kulkevat kuin sumussa sosiaalisen median viidakossa ostamassa uutta ihmekuuria. Ketään ei kiinnosta ohjelmien yksilöllisyys vaan se, että kuulut johonkin tiettyyn yhteisöön tai ihmisen alaisuuteen. Täytyy sanoa, että sen vuoksi on välillä virkistävää, kun voi tehdä muitakin töitä kuin personal trainerin. Toisaalta mulla on sitten monia asiakkaita, jotka ovat olleet valmennuksessani jo vuosia ja saaneet ihan älyttömän hienoja tuloksia. Heistä saan voimaa eniten. Monesti kun riittää se, että palataan ihan perusasioiden äärelle.

 

(4) Kommentit

 1. Hyvä postaus ja hyvä kun julkaisit nuo kuvat! Harmittaa teidän bloggareiden puolesta kuinka paljon saatte kuraa niskaan. Aina teette jonkun mielestä jotain väärin. Tärkeintä on, että itse kokee kroppansa itseään miellyttäväksi ja hyvinvoivaksi. Jos omasta mielestäsi pieni kiristely vaikuttaa positiivisesti moneen asiaan niin se on varmasti sitten hyvä tehdä, vaikka joku muu ei siihen tarvetta näekään. Jatka samaan malliin.

  1. pauliinafitworld says:

   Kiitos ihana kuulla! 🙂 Joo ajattelin kerrankin, että julkaisen kuvat niin ei jää mitään epäselvyyksiä. Se on tosiaan tämän bloggaamisen huonoja puolia, ett melkeinpä päivittäin tulee jotain kuraa niskaan. Toisaalta se pitää hyväksyä, jos ja kun haluaa kertoa ajatuksiaan julkisesti. Koko bloggaamisen idea häviäisi, jos yrittäisi koko ajan miellyttää kaikkia lukijoita

 2. Kiitos selvennyksistä termeihin! 😊 ja tsemppiä projektiisi!

  1. pauliinafitworld says:

   Kiitos paljon! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *