fbpx
Lifestyle

Miltä tuntuu palata takaisin Suomeen?

takaisin Suomeen

Miltä Suomessa näyttää? Miltä siellä tuoksuu ja millaista on astua lentokoneesta ulos sekä nähdä tuttu kotimaa kuuden kuukauden jälkeen?

Tälläisiä ajatuksia mulla pyörii mielessä, kun mietin kolmen viikon päästä häämöttävää matkaa Suomeen. Mulle oli itsestäänselvää, että haluan viettää joulun Suomessa. Kaikista vuoden juhlista joulu on mulle kaikista tärkein ja siihen liittyy mulla kaikista eniten tunteita. Mun on vaikea kuvitella, että viettäisin joulun ulkomailla vaikka toki sitäkin voisi joskus kokeilla.

Kun lennän jouluksi Suomeen, olen asunut Maltalla kahdeksan kuukauden ajan. Sehän on lähes vuosi! Aika täällä asuessa on mennyt älyttömän nopeasti ja tässä ajassa on ehtinyt tapahtua ja vaikka mitä. Mulle on muodostunut tänne tietty kaveripiiri, tuttu kotisali, tutut ruokakaupat ja uutuuden viehätys on hävinnyt. Kun uutuuden viehätys häviää, tulee tilaa myös niille ei niin positiivisille ajatuksille. Tätä ei varmasti voi välttää missään paikassa ulkomailla asuessa ja se muodostuu monesta eri asiasta.

malta-maltalla asuminen

Mitä asioita kaipaan eniten Suomesta?

Asuinympäristö, kulttuuri ja arki ovat jokaisessa maassa täysin erilaisia. Eniten kaipaan Suomesta luontoa, hiljaisuutta, ruokakauppojen valtavaa valikoimaa, suomalaisia terveyspalveluita, asioimisen helppoutta, turvallisuuden tunnetta, tilan tunnetta, Suomen hanavettä ja puhtautta. Maltahan on yksi Euroopan saastuneimmista maista ja odotan yli kaiken, kun pääsen vetämään keuhkot täyteen Suomen raikasta ilmaa.

Täällä Maltalla on nyt syksy, joka tarkoittaa sitä, että parin päivän välein sataa niin paljon, että kadut tulvii, taivas on täynnä valtavia salamoita (isoimpia, mitä olen koskaan nähnyt) ja ukkosmyrskyt riepottelevat tätä pientä saarta. Välipäivinä sitten paistaa taas aurinko ja olen ottanut aurinkoa näin vielä marraskuussakin.

Suomalaisuus ei ilmeisesti lähde ihmisestä sitten millään. Nyt kun on joka aamu kahdeksan kuukauden ajan herännyt kirkkaaseen auringonpaisteeseen, on sitä Suomen syksyn pimeyttäkin ikävä. Toki täälläkin aurinko laskee näin syksyisin jo ennen viittä, mutta siitä huolimatta se on eri asia kuin olla Suomessa.

malta -saa - marraskuu -auringonotto
Auringonotosta marraskuussa en kyllä valita.
malta - aurinko -kesa
Maltalainen kissa paistattelee rentoon tyyliin auringossa Maltan kissatalossa.

Mihin asioihin en meinaa tottua Maltalla? Mitkä ovat Maltalla asumisen hyvät puolet?

Eniten asennoitumista on joutunut opettelemaan luonnon puuttumisen suhteen. Maltalla ei ole kunnon metsiä ja lähes kaikki puut on hakattu pois tältä saarelta. Asumme lähellä pääkaupunkia, joten ilma ei ole kaikista raikkain, kun ovesta astuu ulos. Kadut ovat kapeita, liikenne on kaoottista ja melu on ajoittain valtava. Viime Suomi-reissusta on liian pitkä aika, koska en voi olla kiinnittämättä näihin asioihin huomiota.

Toisaalta Maltalla asumisessa on myös paljon positiivisia puolia. Suomen pitkä talvi vaikutti aina omaan mielialaani ja huomaan nytkin, että sateisina päivinä saa pinnistellä enemmän pysyäkseen positiivisena.

Ihmiset ovat täällä ystävällisiä ja rentoja. Täällä hymyillään, tarvittaessa pahoitellaan ja ei oteta elämää liian vakavasti. Tietyllä tapaa pelkään ehkä sitä kivikasvoisuutta, joka kyllä on Suomessa nähtävissä. Syyllistyn tähän edelleen välillä myös itsekin.

malta - kadut -liikenne - kokemuksia maltalla asumisesta
Maltan kapeat ja jyrkät kadut
malta -ruoka -kokemuksia
Hyvää ruokaa Maltalla riittää!

Kaikkialla puhutaan englantia ja oikeastaan tuntuu hassulta tulla Suomeen, jossa useimmissa paikoissa puhutaan vain Suomea. Tykkään keskustella englanniksi ja oma sanavarasto sekä ääntäminen on parantunut ihan älyttömästi täällä asuessa. Välillä saatan jopa unohdella suomalaisia sanoja, koska englantia tulee puhuttua niin paljon ja usein myös ajattelen englanniksi.

Sen lisäksi luen nykyään lähes ja ainoastaan englanninkielisiä kirjoja, joten pään sisäinen puhe on kääntynyt toiselle kielelle. Kaipaan kuitenkin suomenkieltä esimerkiksi asioidessani lääkärissä, vakuutusyhtiössä tai apteekeisssa. Lääketieteelliset sanat ovat joskus hankalia ja onkin ihanaa, kun pääsee hoitamaan terveysasioita Suomessa, suomenkielellä.

Mitä tapahtuu Maltan jälkeen?

maltan jalkeen

Mulla on ollut ensimmäistä kertaa elämässäni aikaa pohtia mitä haluan tulevaisuudelta, jonka on mahdollistanut freelancerina toimiminen. Vaikka kaipaankin kovasti Suomeen, tuntuu minusta siltä, että ovia on vielä täällä Maltalla avaamatta. Täällä on mahdollisuus kerryttää entistä enemmän kansainvälistä työkokemusta ja kerta kaikkiaan tuntuu siltä, että vielä ei ole aika palata Suomeen.

Sen verran olen jo suunnitellut tulevaa, että kesät haluaisin tulevaisuudessa viettää Suomessa ja talvet ulkomailla. Tai sitten haluan työn, jota voin tehdä tarvittaessa mistä vain. Silloin voisin matkustaa Suomeen aina, kun ikävä yllättää. Jokainen on oman elämänsä kapellimestari ja uskon siihen, että kun tekee töitä niin asiat järjestyvät vielä miellyttävään ratkaisuun.

Olen pyöritellyt mielessäni, että Maltan jälkeen olisi mahtava asua myös muissa Suomen tavalla kehittyneissä maissa kuten Sveitsissä, Saksassa tai vaikkapa Ruotsissa. Haluan asua maassa, jossa on samantyyppistä luontoa kuin Suomessa, mahdollisuuksia työskennellä digiasiantuntijana ja nauttia tietystä elämäntasosta.

Malta on helppo vaihtoehto kokeilla asumista ulkomailla, mutta pienenä paikkana varsinkin seikkailunhaluiset saattavat kaivata nopeastikin uusia seikkailuja (en puhu itsestäni :D).

Miten Maltan vaikutus näkyy minussa?

Joka tapauksessa musta tuntuu siltä, että Suomeen palaa taas kerran hiukan muuttunut ihminen. Arvostan Suomea entistä enemmän enkä voisi enää koskaan valittaa mistään (suomalaiset eivät ihan oikeasti tajua miten hyvin asiat Suomessa ovat – en tajunnut nimittäin minäkään ennen).

Toisaalta tunnen miten upeaa on hypätä epämukavuusalueelle asumalla vieraassa maassa ja sitä kautta löytää täysin uusia puolia itsestäni. On uskomatonta millaisia ajatusleikkejä olen saanut täällä kokea ja olen löytänyt oman herkkyyteni vuosien jälkeen. Maalaan, kirjoitan ja olen avoin. Niistä asioista en saanut niin hyvin kiinni Suomessa asuessani. Erilaisen elämänkatsomuksen tunnusteleminen on tehnyt minulle hyvää.

Mietin monesti todella syvällisiä asioita ja uskon siihen, että kaikella on tarkoituksensa. Uskon siihen, että niin on myös täällä Maltalla asumisessani. Vaikka negatiivisia puolia löytyy, voisin silti sanoa olevani täällä onnellisempi kuin viimeisinä vuosina Suomessa. Se on kaikista tärkeintä.

(2) Kommentit

  1. Nimetön says:

    Ihana teksti 💓 Ei me päästetä sua vielä täältä pois. T. Sonkku

    1. pauliinafitworld says:

      Ihana muru ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *