fbpx
Lifestyle

Näitä asioita kaipaan eniten Suomesta

Suomi-ikävä on kova, sitä en voi kieltää. Varmasti jokainen ulkomailla pidempään oleskeleva/asuva henkilö kokee Suomi-ikävää enemmän tai vähemmän. Asiaa ei helpota yhtään se, että uudessa kotimaassa tutut asiat ja ihmiset eivät ole helposti saatavilla. Tässä puolen vuoden aikana on tullut törmättyä moneenkin asiaan, joita kaipaan Suomesta. Jotkut niistä herättävät enemmän ikävää kuin toiset, mutta lähes päivittäin ne ovat ajatuksissa.

Suomen luonto – mistä löytäisin hiljaisuuden?

Ei ole olemassa varmasti mitään parempaa asiaa kuin Suomen luonto! Loputtomat metsät, järvet ja hiljaisuus, jonka pariin pääsee lähes kaikkialta! Vasta täällä ulkomailla asuessa on oppinut näkemään Suomen luonnon ihan erilaisessa valossa. Toki olen koko elämäni asunut luonnon lähellä ja arvostanut sitä, mutta nyt se tuntuu lähes paratiisinomaiselta, kun se ei ole täältä saatavilla.

Täällä Maltalla ei luontoa ole lähes ollenkaan ja talot ovat rakennettu varsinkin keskustan läheisyydessä vieri viereen. Meren äärelle täällä toki pääsee helposti mistä vain, mutta näin suomalaiselle se ei ole sama asia, kuin lenkkeily hiljaisen metsän siimeksessä.

malta-meri-mita-ikavoin-suomesta
Maltalla on merta joka puolella.

Suomalaiset eivät kuitenkaan ole ainoita kansallisuuksia, jotka kaipaavat luonnon läheisyyttä. Lähes jokainen ihminen, jonka olen tavannut ja joka asuu keski-tai pohjois-Euroopassa, kaipaa luontoa yhtä paljon kuin minä. Olenkin ihmetellyt usein näiden ihmisten kanssa, että miten joku on voinut varttua vanhaksi kokematta luonnon yhteyttä? Yhteys luontoon tekee meistä suomalaisista ja muista pohjoismaalaisista uniikkeja ja luonto on varmasti opettanut meille lukuisia sellaisia asioita, joista tällaisissa maissa asuvilla ei ole mitään käsitystä. Jos jostakin siis unelmoin täällä, se on lenkki metsässä raikkaassa ilmassa ja hiljaisuudessa!

Suomen luontoa ei voita mikään!

Suomalaiset herkut – ruisleipää ja kahvia kavereiden matkalaukuissa

Niin kliseistä kuin se onkin, kaipaan Suomesta sille ominaisia herkkuja, kuten lakritsia, salmiakkia, ruisleipää ja suklaata. Kauppojen ja markettien hyllyt notkuvat erilaisia karkkeja ja suklaalaatuja myös täällä, mutta mikään ei voita sitä ihanaa Fazerin suklaan makua! Jokin siinä on, että Maltalla tai muissa etelän maissa ei vain osata suklaan valmistuksen jaloa taitoa. Sen vuoksi en täällä syökään suklaata lähes ollenkaan – en nimittäin halua pettyä joka ikinen kerta 😀

Myös leivänvalmistus on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Lähes kaikki leivät täällä ovat valmistettu vehnästä. Ne saattavat näyttää terveellisiltä, koska ovat verhoiltu erilaisin siemenin, mutta sisältö on pelkkää valkoista jauhoa. Oi että miten kaipaan kunnon suomalaista, kuitupitoista ruisleipää ja niitä ihania K-marketin sitkeäkuorisia, mutta sisältä pehmeitä olevia leipiä!

Jos suomalaisia tuotteita ei täältä saa, niin lähelle ainakin pääsee vierailemalla Little Sweden -myymälässä, joka myy ruotsalaisia herkkuja. Sieltä olen ostanut ruisleipää, salmiakkia ja myös Fazerin pieniä suklaalevyjä. Vierailu Little Swedenissä tuntuu aina siltä kuin olisi astunut Suomen marketin ovista sisään 🙂 Myös koko kesän ajan Maltalla vierailleet ystävät ja sukulaiset ovat tuoneet matkalaukuittain ruisleipää ja suklaata meidän herkuteltavaksi 😀

mita-ikavoin-suomesta-suklaa-fazer
Tämän hetken Fazer-varastot ovat tässä 😀

Tarkat aikataulut ja suomalainen teknologia

Täällä on saanut huomata ihan käytännössä sen miten asiat hoituvat hitaasti oli sitten kyse yrityksen perustamisesta tai veronumeron saamisesta. Täällä tuntuu olevan virastoissa mentaliteetti, että asiat hoidetaan loppuun sitten, kun se sattuu huvittamaan. Asiat on toki saatu lopulta kuntoon, mutta myönnän kyllä, että muutaman kerran olen meinannut menettää hermoni eri virastoissa jonottaessa.

Kaipaan Suomen toimivaa yhteiskuntajärjestelmää, jossa jokaiselle virastolle on toimivat verkkopalvelut. Maltalla kun saa vielä lähetellä vanhanaikaisia paperilappusia joka paikkaan ja jännittää, että saapuvatko dokumentit varmasti perille. Moni maltalainen käyttää jopa vielä shekkejä maksaessaan ostoksia! Täällä vasta huomaa sen, miten upeaa teknologiaa Suomessa valmistetaan jatkuvasti ja miten korkean kehityksen maa Suomi on. Kaipaan ihan yksinkertaisiakin mobiiliappeja tai verkkopalveluita, joita Suomi on pullollaan.

Maltalla on monia palveluita, jotka toimivat kotiinkuljetuksella ja yksi niistä on ruokatoimitukset supermarketista kotiin. Olen tilannut sieltä muutaman kerran ruokaa kotiin ja molemmilla kerroilla toimitus on tullut perille vasta 2-3 tuntia sovittujen toimitusaikojen jälkeen. Näin suomalaisena sitä olettaa, että jos olen valinnut toimituksen välille klo. 10-14 niin silloin saan sen, mutta täällä se ei todellakaan mene niin. Yhtä vaivaista ruokatoimitusta joutuu pahimmassa tapauksessa odottamaan koko päivän! Sehän ei kiireiselle skandinaaville sovi, jolle aika on rahaa.

Kauneuspalvelut – kuinka vaikeaa voi olla saada laadukkaat hiustenpidennykset?

Olen ollut jo vuosia hiustenpidennysten suurkuluttaja, jonka vuoksi oli itsestäänselvää, että tulen uusimaan ne myös täällä Maltalla. Maltalla on vain muutama tekijä, joka tekee teippipidennyksiä ja lähes kaikki muut tekevät pidennyksiä perinteisellä sinettitekniikalla, joka ei ole välttämättä se maailman paras ratkaisu suomalaiselle hiukselle. Voi että miten paljon olen saanut nähdä vaivaa löytääkseni kampaajan, joka suostuu tekemään teippipidennykset kohtuuhinnalla.

Suomessa olen myös tottunut siihen, että ajan kampaajalle voi varata kätevästi verkon ajanvarauspalvelun avulla, mutta täällä ei sellaisia tunneta. Joka paikkaan joudut soittamaan ja oma aikansa menee erilaisten numeroiden etsimiseen, koska harvalla hoitolalla on kunnollisia verkkosivuja.

Kaipaan myös muita erikoisosaamisen vaativia kauneuspalveluja, kuten kulmien kestopigmentoijaa. Tänne on tämän kesän aikana alkanut soluttautua kulmien tekijöitä, jotka mainostavat palvelujaan Facebookissa kuvien kera. Jokainen varmasti tietää ne painajaismaiset tatuoidun näköiset kulmat, jotka ovat olleet Suomessa historiaa jo vuosien ajan – toisin on Maltalla. Taitavimmat tekijät eivät ole rantautuneet tänne ja se on harmi, koska kulmat ovat olleet unelmani jo monta vuotta. Arvostan suuresti suomalaisia kampaajia ja kauneudenalan ammattilaisia, koska varsinkin Helsingissä lähes jokaisessa kulmassa on vähintään hyvän ellei erinomaisen tietotaidon ja palvelun tarjoava hoitola.

malta-hiustenpidennykset-mita-ikavoin-suomesta

Näistä asioista huolimatta en haluaisi muuttaa tällä hetkellä takaisin Suomeen. Unelmissani on järjestää sellainen tilanne, että asun kesät Suomessa ja talvet ulkomailla. Tämä talvi menee ainakin täällä Maltalla asuessa ja ensi kesäksi aion tulla ainakin kuukaudeksi ellen kahdeksi Suomeen. Ensi kesän jälkeen onkin vuorossa uudet suunnitelmat 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *