fbpx
Treeni

En uskalla mennä salille – mikä avuksi?

Salille meneminen pelottaa

“Haluaisin treenata, mutta en uskalla mennä salille” on yllättävän yleinen lausahdus uusien asiakkaideni suusta.

Vaikka olen treenannut jo 12 vuoden ajan, ei tuo lause kuulosta mielestäni mitenkään naurettavalta tai nololta – olenhan itsekin joskus ollut aloittelija, kun 15-vuotiaana astuin salille ensimmäisen kerran. Tiedän kuitenkin, että monella saattaa olla negatiivisia kokemuksia salitreeneistä.

Ainakin itse aloittelijana olin ihan pihalla, että mitä kullakin laitteella tulee tehdä. Pahimmillaan koko sali voi siis näyttää pelkältä haasteiden kentältä, joka saa poistumaan salilta vähin äänin. On kuitenkin surullista, että niin moni lopettaa jopa koko treenaamisen sen vuoksi, että uskallus ei riitä yhtä kertaa useampaan. Voimaharjoittelu on kuitenkin parhain keino polttaa rasvaa ja kasvaneella lihasmassalla on monia positiivisia vaikutuksia.

Itseäni miellyttää varsinkin se positiivinen ominaisuus, että lisääntyneen lihasmassan vuoksi voi syödä enemmän 😀

Mikä avuksi, kun salille ei uskalla mennä?

Nappaa parhaimmat vinkkini salipelon voittamiseen.

Käy liikkeet läpi personal trainerin kanssa

Itse kävin tekemässä ensimmäiset treenini personal trainerin kanssa, joka oli tehnyt tavoitteisiini sopivan saliohjelman ja joka näytti liikkeiden oikeat suoritustekniikat. Pääsin nopeasti kiinni treeneihin, koska loppujen lopuksi tekniikat ovat hyvin yksinkertaisia.

Oikeiden tekniikoiden lisäksi personal trainer neuvoo kuinka liikkeet tehdään tehokkaasti. Tämä edesauttaa esimerkiksi painonpudotus-tavoitteessa huomattavasti.

Personal trainereiden hintoja pidetään helposti liian korkeana, mutta se yksi 80 euron ohjauskerta on pieni hinta siitä, että saatat olla jo 4 viikon päästä 4 kiloa kevyempi ja huomattavasti timmimpi, kun tehokkaat salitreenit lisätään viikoittaiseen ohjelmaan.

en uskalla menna salille - mika avuksi
Liikkeiden läpikäyminen personal trainerin kanssa auttoi minut alkuun.

Reality-check: sali ei ole arvostelijoiden paikka

Kuntosaleista voi tulla aloittelijoille helposti sellainen mielikuva, että se on täynnä lihaksikkaita, ylimielisiä ja toisia ihmisiä arvostelevia salimörköjä. Tämä on kuitenkin mielikuva, joka ei pidä oikeastaan millään salilla paikkaansa. Ensinnäkin, kuntosali on paikka, jossa jokainen keskittyy omiin treeneihin, joten muiden tutkailuun ei edes jää aikaa. Toisekseen kokeneet salilla kävijät ymmärtävät, että jokaisella on omat tavoitteet ja myös aloittelijoita mahtuu joukkoon.

Useimmiten ne kaikista möröimmät miehetkin ovat pohjimmiltaan symppiksiä, mutta näyttävät pelottavilta, kun otsasuonet paukkuvat kovan treenin ohessa. Moni treenaaja saattaa vaikuttaa vakavalta, mutta se johtuu vain siitä, että he keskittyvät treeniin niin kovasti.

Tottakai joka paikasta voi löytyä joku ääliö, joka arvostelee tai tulee pahimmillaan kommentoimaan jotakin tylyä, mutta yhtä lailla salilla tulee käyttäytyä tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Jos joku ihminen käyttäytyy sinua kohtaan ahdistavasti, mene rohkeasti kertomaan henkilökunnalle. Sellaiset jampat heitetään saleilta nopeasti pihalle.

en uskalla menna salille
Sali on paikka kaikenlaisille ihmisille.

Älä ajattele, että et kuuluisi joukkoon

Tosi yleinen mielikuva on myös se, että salille ei voi mennä, jos BMI ei ole tarpeeksi matala tai jos en osaa treenata yhtää lujaa kuin muut. Sali on paikka kaikenlaisille ihmisille. Olen käynyt “fitness-saleilla”, normaaleilla saleilla ja “halppis-saleilla” ja jokaisessa on käynyt monipuolisesti erilaisia ihmisiä. Parhaimmillaan kuntosali on sosiaalinen paikka, jossa löytää helposti samanhenkistä porukkaa, kun uskaltaa olla avoin.

Jokaisella on oikeus treenata salilla sellaisella tasolla, joka on itselle sopivin. On siis turha kantaa huolta siitä, että erottuisi jotenkin joukosta omien treenien aikana. Treenin ei muutenkaan tarvitse olla hirveää rykimistä, jotta se olisi tehokasta. Tärkeämpää on tunnustella omaa kroppaa ja mennä sen mukaan.

Oletko sinä kokenut pelkoa salille menemisestä tai onko sinulla salilla käymisestä huonoja kokemuksia?

Valmennukseni:

Timmiksi by Pauliina rasvanpolttovalmennus -> täältä

Henkilökohtainen etävalmennus -> täältä 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *