fbpx
Yhteiskunta

Miksi miehet tienaavat enemmän kuin naiset?

Ikuinen pulma ja keskustelun aihe: miksi naiset saavat vähemmän palkkaa kuin miehet? Kerron asiaan oman näkökulmani, jonka olen pistänyt työelämässä merkille. 

Yksi isoimmista palkkaeroon vaikuttavista syistä on varmasti se, että naiset työskentelevät miehiä useammin esimerkiksi hoito- tai humanistisilla aloilla. Miehet kouluttautuvat useammin tekniikan töihin, joissa palkka on automaattisesti korkeampi. 

Olen kuitenkin huomannut, että palkkaeroihin on olemassa ihan luonnollisia syitä, joita naisten on hyvä pohtia. Pääsin kasvokkain tämän aiheen kanssa ensimmäistä kertaa kun valmistuin ja aloin googlettaa mitä juuri valmistunut tradenomi voi työstään pyytää palkkaa. 

Keskustelin aiheesta myös mieheni ja muiden läheisten miesten kanssa. Se mikä keskusteluissa yllätti eniten oli se, että miehet pyysivät automaattisesti korkeampaa palkkaa kuin minä olisin pyytänyt. Tästä sainkin kuulla miehiltä palautetta, jotka vaativat minua pyytämään työstä korkeampaa palkkaa kuin mitä olin ajatellut.

Miehet-Naiset-palkkaerot-syyt-neuvottelutaidot

Oikeastaan vasta tuossa vaiheessa ymmärsin että no niinpä, minähän olen asiantuntija koulutuksen ja vielä sen lisäksi omien kiinnostusten ja aktiivisuuden vuoksi. Harva työntekijä saa vastavalmistunutta ihmistä, jolla on suurin osa käytännön taidoista hankittu myös opintojen ulkopuolella. Siinä vaiheessa kohtasin ensimmäistä kertaa itseni naisena ja ammattilaisena työelämässä.

Ei voi täysin yleistää, mutta jostain syystä miehet osaavat vaatia heti alusta asti kovempaa palkkaa ja osaavat perustella pyynnön niin, että siihen on lähes mahdotonta vastata kieltävästi. Tutkimusten mukaan miehet pyytävät myös hanakammin palkankorotuksia.

Palkkaeroista puhutaan valtavasti, mutta ainakin itse voin myöntää tappioni tässä asiassa. Olisin pyytänyt pienempää palkkaa ilman miehistä näkökulmaa. 

Tyoelama-Miesten-ja-naisten-palkkaerot-neuvottelutaidot

Toinen asia johon olen törmännyt miesten kanssa työskennellessä on se, että miehet koittavat helposti kepillä jäätä neuvottelutilanteessa. Tarkoitan tällä sitä, että jos ei itse osaa asettaa tarpeeksi ”miehisiä” vastuksia, tulee ehkä maksaneeksi samasta asiasta enemmän kuin mies, joka ostaa saman palvelun. Olen huomannut, että miehet saattavat yrittää käyttää hyväkseen myyjän asemaa ja sitä, että vastassa on vastavalmistunut nainen. Tämä on opettanut “miehisempiä” neuvottelutaitoja. 

Ympyrä siis sulkeutuu jälleen. Hintaa olisi saatu alemmaksi, jos oltaisiin osattu neuvotella paremmin ja ovelammin heti alusta alkaen. Ei se ole miehen vika, että omistaa paremmat neuvottelutaidot. Samat neuvottelutaidot kun voi omistaa myös nainen. 

Neuvottelutaidot-Palkka-miehet-naiset-tyoelama

Mistä tämä ero neuvottelutaidoissa sitten voi johtua? Pääsevätkö naiset kuitenkin jollain tapaa tässä yhteiskunnassa helpommalla kuin miehet? Onko miesten tavallaan tarvinnut aina hiukan enemmän perustella miehisyyttään ja osaamistaan? Ovatko miehet käytännössä harjoitelleet neuvottelutaitoja pienestä pitäen? 

Hyvin usein tähän yhteyteen heitetään  feministi-kortti, johon en voi kyllä itse valitettavasti samaistua. Ei se miehen vika ole, jos osaa arvottaa oman osaamisensa ja itsensä automaattisesti korkeammalle. Tai että osaa neuvotella paremmin. Jokainen neuvottelija on aloittanut jostakin. Jos pelaat shakkia ja toinen voittaa, alatko syyttää häntä hyväksikäytöstä tai siitä, että vastustaja vain sattuu olemaan mies?

Tottakai myös poikkeuksia löytyy ja voihan syy olla yksinkertaisesti vaikka työnantajassa, joka arvottaa automaattisesti naiset alemmaksi palkassa ja osaamisessa. Tai ajatellaan, että kohtahan se lähtee äitiyslomalle niin turha on antaa enemmän vastuuta tai palkkaa. Silloin vika on työnantajan päässä.

Naisissa on voimaa ja taitoja aivan valtavasti, mutta miksi emme osaa hyödyntää niitä paremmin? 

 

Edellisessä postauksessa: Istumatyö tekee mut välillä hulluksi

(3) Kommentit

 1. Kristiina says:

  Mun työpaikalla naisia ei juuri arvosteta. Assarit poltetaan loppuun, uusia ei palkata, ollaanhan me vaan kuluerä. Jos samaan tehtävään palkataan mies, mies saa automaattisesti paremman palkan ja korotuksia. Naisten palkkoja ei nosteta vaikka vaatimukset nousisivat, asiasta ei suostuta edes keskustelemaan. Työterveyttäkin on nyt supistettu niin että naistenvaivat ei kuulu enää soppariin. Jos vatsakivun syyksi paljastuu suoliston sijaan esim kohti tai munasarjajutut, niin pitää itse maksaa. Onneksi työterveyslääkärit ovat tässä meidän puolella ja kirjoittavat sellaiset tekstit että firma maksaa ja samalla kirjoittavat reseptin esim päänsärkyyn. Mä olen onnekas kun saan tehdä töitä eri toimistolla oman tiimin kesken jossa mä en ole vaan se joka painaa nappia.

  1. Työnantaja says:

   Suomessa on tasa-arvoinen laki pohja- ja takuupalkan suhteen että kaikki saa saman palkan samasta työstä. Jos kyse provikka työstä tottakai kumpi tekee enemmän saa saman. Mut jos mies ja nainen menee samaan työpaikkaan palkka on tunnilta sama. Ellei se pohjaudu provisioon tai urakkapalkkaan. Joten kristiinan kirjotukset voi unohtaa. Ja työterveydestä tarkistappa sieltä mitä miehen penikseen tai kiveksiin liittyviä sairauksia työnantaja maksaa jos niissä on viikaa, mitkä on niin sanottuja “miestenvaivoja”…

  2. Esimies says:

   Valitettavasti todellisuudessa samasta työstä ei makseta samaa palkkaa kaikille, vaikka henkilöiden osaaminen ja koulutus olisi samalla tasolla. Itse olen esimiehenä yhdessä johtavassa kansallisessa yrityksessä, jossa palkkaerot samaa tehtävää tekevien henkilöiden välillä voi olla jopa useita tonneja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *