fbpx
filosofia, Yhteiskunta

Olenko syntinen ilmaston saastuttaja, kun matkustan?

takaisin Suomeen

Olen nyt saanut useampaankin otteeseen viime aikoina viestejä blogini lukijoilta (tai joltain muilta), että enkö mieti ollenkaan omaa hiilijalanjälkeäni, kun matkustan kolmen-neljän kuukauden välein lentokoneella etelään. Kirjoitin viime postauksessa matkasuunnitelmistani lähteä Dubaihin tammikuussa. Ja kyllä, en aio perua matkaani näiden kommentoijien vuoksi. Haluan kuitenkin avata aihetta hiukan lisää.

Kaikkien näiden kommenttien sävy on ollut vähintäänkin arvosteleva ja syyttelevä. “Eikö ole hiukan vastuutonta matkustaa kolmen kuukauden välein?”, “Pitäisikö pitää mieluummin ilmastotalkoot? Vai etkö vain välitä ja kaunista päätä puskaan?” “Etkö ollenkaan mieti omaa hiilijalanjälkeäsi?”.

Voin kertoa, että kyllä -mietin. Olen itseasiassa tehnyt paljonkin asioita sen eteen, että oma hiilijalanjälkeni olisi pienempi. Nuo kommentit tuntuvat vähintäänkin hassuilta sen takia, että niissä on hyvin viiltävä ja arvosteleva sävy yhden ainoan asian – lentämisen takia. Mietin vain, että miettivätkö kommentoijat ollenkaan kokonaiskuvaa? Onko heille tullut mieleen, että en välttämättä ole se pahin saastuttaja, joka tältä maapallolta löytyy?

Huomaan, että paljon matkustelevia ihmisiä yritetään syyllistää ihan mainonnassa asti. Nyt on ainakin täällä Helsingissä menossa mainoskampanja, jossa kerrotaan kuinka paljon hiilidioksidi-päästöjä voit säästää, kun et lennä ulkomaille vaan luet kirjaa koti Suomessa. Täytyy sanoa, että kieltämättä mainos saa minut tuntemaan syyllisyyttä, mutta tarviiko mun oikeasti tuntea sitä siinä mittakaavassa, jota myös nämä kommentoijat haluaisivat?

lentaminen-ilmastonmuutos-hiilijalanjalki

Avataanpa tilannetta hiukan. Itsehän en ole omistanut vuosiin autoa ja mitä liikkumiseen tulee niin musta irtoaa tasan sen verran päästöjä, kun hengityksen kautta haihtuu ilmaan. Liikun joka paikkaan julkisilla, kävellen ja pyörällä niin pitkälle syksyyn kun mahdollista (poljin pyörää vielä marraskuussakin). Autolla liikkuminen on yksi pahimpia saastuttajia ja pelkästään auton elinkaaren aikana siitä irtoaa jopa monta kymmentä tonnia päästöjä.

Asun vaatimattomassa asunnossa ja mun sähkölaskut on sellaista 15 euroa kuussa. En katso edes telkkaria vaikka se mulla on. Pelkästään jo asumiseni saastuttaa keskimääräisesti vähemmän kuin monella muulla.

Olen vähentänyt huomattavasti lihansyöntiä tänä vuonna. Olen perehtynyt hyvinkin tarkasti aiheeseen miten lihatuotanto saastuttaa tätä maapalloa. Se on oikeasti ihan kamalaa. Ainut liha mitä syön päivän aikana on yksi kanan fileepihvi. Jauhelihaa en ole syönyt kuukausiin. Syömisenikään ei siis tuhoa tätä maapalloa samalla tavalla kuin sen Pertin, joka minua jahtaa somessa ja joka laittaa leivän päälle lauantaimakkaraa ja syö sitä lihaa!

Sen myönnän, että voisin kierrättää enemmän, mutta myönnän myös olevani laiska. Olen silti pyrkinyt vähentämään esimerkiksi muovipussien ostamista.

hiilijalanjalki-lentaminen-ilmastonmuutos

Sitten on vielä eräs asia, jota ei ihan moni tulekaan ajatelleeksi. Mulla ei ole ainakaan suunnitelmissa tehdä lähivuosina lapsia, jotka lisäävät tämän maapallon ihmiskuormaa ja hiilijalanjälkeä huomattavasti. Näiden syyttelijöiden kannattaa tutustua miten tämä maapallo on jo nyt ja tulee olemaan viidenkymmenen vuoden päästä aivan liian ylikansoittunut ja mitä vaikutuksia sillä tulee olemaan ilmastonmuutokseen. Tältä maapallolta loppuvat ruoka ja vesi aiemmin, kun ilmakehä syöpyy niin ohueksi, että täällä ei voi elää! Tarkistakaa nyt ihmeessä faktat ennen kuin tulette syyttelemään lapsetonta naista!

Näihin kaikkiin asioihin nähden en koe olevani se suurin saastuttaja tällä maapallolla. Vai olenko nyt jotenkin aivan pihalla kaikesta? Ihmettelen todella sitä, että onko tämä maapallo todella täynnä täydellisiä ihmisiä, joista ei saastetta muodostu ollenkaan? Aina kun kerron nämä tekemäni toimet, saan vain vastauksen, että niinhän ne ylempiarvoiset sanovat – eivät ole valmiita tinkimään (siis lentämisestä)

Täytyy sanoa, että mietin kyllä miten lentäminen saastuttaa tätä maapalloa, mutta se kuusituntinen lentomatka niiden miljoonien päivittäin lentävien koneiden joukossa on mielestäni aika pientä. Ja tässä voidaan ottaa näkökulma politiikkaan. Miksi lentäminen on nykyään usein jopa halvempaa kuin junalla matkustaminen? Miten voi olla mahdollista, että pääsen samalla hinnalla Helsingistä Tampereelle ja Helsingistä Dubaihin? Jos lentäminen on niin syntistä niin miksi sitä varten ei ole määrätty veroa? Itse ainakin maksaisin veron mielelläni, koska matkustaminen on yksi niistä asioista, joista saan elämääni aivan valtavasti sisältöä.

Ymmärrän kyllä ajatuksen, että kaikkien pitää osallistua ilmastotalkoihin. Mutta kun minä osallistun ja mielestäni aika paljonkin. Onko tuo Pertti valmis luopumaan lauantaimakkaroista, isosta katumaasturista, omakotitalosta, kesämökistä ja lapsistaan, että on mukana talkoissa? Kuka on oikeasti valmis luopumaan ihan kaikesta?

Musta tuntuu, että tässäkin asiassa kaksinaismoralistit nostavat somessa päätään. On helppo ottaa syntipukiksi ihminen, josta ei tiedä oikeasti yhtään mitään. Kaikellehan ollaan aikojen alusta haluttu löytää syyllinen. Nyt se on se itsekäs kusipää, joka kehtaa lentää täältä synkästä Suomesta muutaman kerran vuodessa pois! 🙂

 

(25) Kommentit

 1. Olen ihmetellyt jo pitkään lentämisen demonisointia, koska yksityisautoiluhan se on pahin saastuttaja mitä tulee ihmisen liikkumiseen. Samoin, kuten hyvin mainitsitkin, on lihan syönti (etenkin naudanlihan) yksi pahimmista asioista, mitä ihminen voi tälle maapallolle tehdä (en edes jaksa aloittaa kertomaan aiheesta, mutta googlettamalla löytyy paljon tietoa siitä, miten pahasti lihantuotanto rasittaa maapalloa monin eri tavoin).

  Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ilmastonmuutokseen omilla jokapäiväisillä valinnoillaan. Kun kokonaisuus on kevyt, ei se lentäminenkään ole mikään kauhistus. Ylipäätään yksilön vaikutus kokonaisuudessa on vähäinen, koska teollisuushan se on pahin luonnonvarojen kuluttaja (ja tämä taas johtuu markkinataloudesta). Jostain syystä on ollut helpompi kaataa vastuu yksilön valintoihin sen sijaan, että valtiot ja yritykset kantaisivat kortensa oikeasti kekoon.

  1. pauliinafitworld says:

   Nimenomaan!! On järjetöntä, että joillakin ihmisillä on jopa kolme autoa eikä heihin kiinnitetä mitään huomiota tässä ilmastokeskustelussa. Niin täysin totta, että loppupeleissä valtio, joka on vastuussa kaikesta, ei laita korteansakaan kekoon tämän asian vuoksi. Olisihan se kamalaa, jos teollisuusyhteiskunta yhtäkkiä alkaisi käyttäytyä ilmastovastuullisesti. Mitä tapahtuu kasvulle sitten?

 2. Junalippu Helsingistä Tampereelle max. 20e, oot kyllä hyvän lentodiilin tehnyt jos samalla hinnalla pääset Dubaihin!

  Argumenttisi olivat lähinnä “minun 6-tuntinen lento ei ole mitään niiden miljoonien muiden lentotuntien kanssa” ja “Pertsa syö lihaa ja ajaa autolla lapset takapenkillä”, eli nyt ontuu ja pahasti. Juuri tuo kertoo tietynlaisesta ilmastoitsekkyydestä, että verrataan itseä muihin, eli niihin jotka toimii vielä pahemmin. Tottakai joku tekee aina enemmän väärin kuin toinen, mutta oikeuttaako se omaan toimintaan? Jos joku muu polttaa toisen omakotitalon, oikeuttaako se sua polttamaan “vain” toisen auton? Noin niin kuin kärjistettynä ja rautalangasta väännettynä.

  1. Saijan kanssa samoilla linjoilla 🙂 Kiinnitin erityisesti huomiota tähän Pauliinan kommenttiin: “Näihin kaikkiin asioihin nähden en koe olevani se suurin saastuttaja tällä maapallolla. Vai olenko nyt jotenkin aivan pihalla kaikesta?”

   Kukaan ei ole varmasti väittänyt, että olisit maailman suurin saastuttaja, vaan ihmiset kritisoivat sitä välinpitämättömyyttä, jolla vaikutat suhtautuvat lentämisestä syntyviin päästöihin. Itsekin pidin aiempaa postaustasi aiheesta omituisena etenkin tässä ilmapiirissä, jossa matkustamisesta nyt pitkälti puhutaan – miksi hehkuttaa ja varauksetta ihannoida lentämistä, kun muut ympärillä käsittelevät aihetta nimenomaan sen haitallisuuden ja saastuttavuuden näkökulmasta? Tai jos kirjoittaa kuten kirjoitit, voi ainakin odottaa saavansa osakseen varsin kriittistä palautetta valistuneilta lukijoilta 🙂

   Siteeraamaani kommenttiin liittyen toivoisin myös, että suurimman saastuttajan etsimisen ja syyttelyn sijaan keskityttäisiin yksilön vastuuseen ja mahdollisuuksiin vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Näin toki tässä postauksessa teit kertomalla, miten olet esimerkiksi vähentänyt lihansyöntiä. Jos kuitenkin lähdetään ajatuksesta, että vain kaikkein pahimpien saastuttajien toimia voidaan kritisoida – ei bloggaajien, jotka omatoimisesti tuovat kestämättömiä kulutustottumuksiaan esille – ilmastolla ei varmasti ole mitään toivoa.

   1. pauliinafitworld says:

    En ihannoinut postauksessani lentämistä vaan kerroin uudesta matkakohteestani, kaksi aivan eri asiaa. Se ei tarkoita sitä etten voisi potea huonoa omaatuntoa siitä, että matkalle joutuu menemään lentäen. Sinulla niin kuin monella muullakin nyt vain on ilmastolasit päässä ja joka ikinen sen vastaiselta vaikuttava postaus tai kommentti saa hälytysvalot päälle. Niin kuin kerroin niin teen paljon muita asioita ilmaston hyväksi. Kuinka täydellinen itse olet?
    Totuus on myös se, että valitettavasti en voi miellyttää elämälläni tai ajatuksillani kaikkia ihmisiä tai lukijoita. Jos ajatukseni eivät miellytä, suosittelen olemaan lukematta blogiani.

  2. pauliinafitworld says:

   VR junaliput ovat aivan älyttömän kalliita nykyään, pahimmillaan lähelle 30 euroa Tampereelle. Silloin tällöin Norwegianilla on tarjouslentoja myös kauemmas 30 eurolla 🙂 seuraan tosi paljon lentoja ja niiden hintoja, joten tiedän mistä puhun.
   Mähän nimenomaan en vertaa itseäni muihin vaan tiedostan sen faktan, että kokonaiskuvassa olen hyvin pieni vaikuttaja, mutta vaikutan silti parhaaksi kokemallani tavalla.

 3. Anelina says:

  Minulla ei ole koskaan ollut autoa, en syö lihaa, käytän ekosähköä ja asun varsin vähäpäästöisesti. Kulutan vähän. En lennä. Ja tiedätkö mitä? Yhä vaan, silti, silti hiilijalanjälkeni on liian korkea.
  Tämä tahti millä me tuotamme kasvihuonekaasuja on niin järjetön, että valitettavasti lentämistä (saati useaa lentomatkaa vuodessa) ei niin vaan korvatakaan. Tämä on raaka totuus.

  1. pauliinafitworld says:

   Se on varmasti totta ja sen vuoksi teen näitä muita toimenpiteitä pitääkseni omatuntoni edes jotenkin kurissa 😉

 4. Merkurius says:

  Lomalennot on täysin turhaa saastuttamista ja on silkkaa itsekkyyttä olla näkemättä sitä. Turha siinä on muita syytellä, kun vastuu on yhteinen. Ja sanon tämän sinulle, koska otit aiheen esiin ja ilmaisit oman tietämättömyytesi asioista, muuten en olisi vaivautunut kommentoimaan lentämistäsi.

  Helppohan se on ajatella vaan itseään, kun ne omat lapset eivät ole täällä näkemässä sen omahyväisen elämänasenteen seurauksia.

  1. pauliinafitworld says:

   Minähän juuri kirjoitin, että tiedostan sen kyllä. Myönnän myös olevani itsekäs, kun en matkustamista lopeta, sitä en ole missään vaiheessa kieltänyt 🙂

 5. Ymmärrän näkökulmasi, mutta haluan nostaa esille tuon pointin, kuinka se sinun lentomatkasi muiden joukossa on niin pieni osa kokonaisuudesta. Tämä on totta, mutta ajattelutapa on petollinen, sillä helposti kaikki ajattelevat samoin (kuten minä), ja mikään ei muutu. Lentomatkustamista on syytelty lähinnä sen vuoksi, että jättämällä tämän yhden teon tekemättä (helppo, yksinkertainen toimi) säästät ilmastoa niin ja niin paljon. Eli lentämisestä on helppo karsia kertarysäyksellä. Minulla ei ainakaan nykyisessä elämäntilanteessa ole kauheammin varaa kalliimpiin lentolippuihin, mutta silti näen lentoverottoman lentämisen kestämättömänä. Itsekkään en kuitenkaan ole luopumassa lentämisestä. Tämän päälle haluan myös tulevaisuudessa lapsia – ehkä itsekkäin teko, minkä ihminen voi tehdä.
  Muistaakseni hesarissa oli joku aika sitten kirjoitus, jonka pääsanoma oli siihen suuntaan että ihmisten huono omatunto voi pelastaa ilmastomme. Tutustuttuani Kiinaan ja muuhun Aasiaan lähemmin, en ikävä kyllä enää osaa nähdä omaa ilmastotalkoisiin osallistumistani yhtä merkittävänä. En yritä puhua välittämättömyyden puolesta, vaan haluan sanoa ääneen sen, miksi niin monet eivät tunnu välittävän.

  1. pauliinafitworld says:

   Olet oikeassa, että petollinen ajattelutapahan se on. Itse lentäisin paljon vähemmän, jos voisin asua jossain muualla kuin Suomessa. Ehkä joku päivä asun etelässä, jossa voin sitten rauhassa viettää aikaa samassa paikassa. Niin kuin joku tuolla oli kommentoinutkin niin autoilijoita pitäisi myös osoittaa syyttävällä sormella, mutta kukaan ei tee sitä. Ihmettelen kovasti miksi.
   Niinhän se on, että lapsen tekeminen nykyaikana on varmasti itsekkäimpiä tekoja mitä voi tehdä. Aihe on niin arka, että siitä ei uskalleta ääneen puhua. Kuinkahan moni minuakin syyttelemään tulleista olisi valmis jättämään lapsihaaveet ilmaston takia? Varmaan kuitenkin enemmän on niitä lapsia haluavia/lapsiperheitä kuin niitä, jotka eivät lapsia tee. Välillä tuntuu siltä, että omaa omaatuntoa yritetään vaimentaa syyttelemällä muita.

 6. No voi morjes!
  Menee ihan maku tästä ilmastopakotuksesta kun sitä ruvetaan käyttämään moraalisena tuomitsemiskeinona ja arvostelun välineenä. Tekopyhyyttä kaikkialla.
  Elämä on suhteellisen lyhyt, lennä ja matkusta kun siitä nautit!
  En aio edes koko hiilijalanjälkeä lennon osalta miettiä (vaikka se niin trendikästä olisikin) kun johonkin reissuun lähden kerran vuodessa.
  Itsekkin olen lapseton nainen, asun kerrostalossa, en käytä aitoa yms.

  1. pauliinafitworld says:

   Älä muuta sano. En oikeasti usko, että kovin moni on “täydellinen” ilmastoihminen. Varsinkaan hyvinvointivaltiossa kuin Suomessa. On vain kätevä etsiä syntipukkeja, joihin purkaa omaa pahaa oloa.

 7. Asiaa. Minusta on täysin kohtuutonta, miten yksittäisiä ihmisiä aletaan syyttää jostain tietystä ilmaston kannalta huonosta valinnasta – yleensä juuri netissä. Toki on hyvä, että ihmisiä valistetaan ympäristön kannalta paremmista valinnoista, mutta monessa tapauksessa tuntuu tarkoitus enemmän olevan pahan mielen aiheuttaminen ja oman egon kohotus. Vaikka itse olen lentänyt kerran elämässäni, en omista autoa tai syölihaa, ostan harvoin esim. uusia vaatteita tai kosmetiikkaa ja asun pienessä ja mahdollisimman ekologisessa asunnossa, en minä ketään muuta syyttele siitä, vaikka he eläisivät täysin päinvastaista elämää. Ei kenekään syyllistäminen tätä maailmaa pelasta.

  Kyllä, on totta että tässä asiassa ei ole kestävä ajatustapa ajatella, että koska muutkin saastuttavat niin minäkin saan, mutta kyllä kokonaiskuva pitäisi silti huomioida. Faktahan on, että vaikka pelkät suomalaiset kuinka vähentäisivät päästöjään, ei sillä ole kokonaiskuvan kannalta juurikaan merkitystä. Maapallo tuhoutuu silti. Siksi on mielestäni kohtuutonta, että yksittäiset ihmiset uhraisivat kaikkensa sen eteen, että maailma pelastuisi. Tärkeämpää on se, että jokainen tekee parhaansa ja omalta osaltaan vähentää hiilijalanjälkeään, vaikka ei täysin nollapäästöiseksi kerralla pääsisikään.

  Onhan se toki kestämätön tilanne, että esimerkiksi USA on asettanut joihinkin ilmastosopimuksiin osallistumiselleen ehdoksi sen, että Kiinakin osallistuu tai ilmoittanut, ettei kenenkään pitäisi uhrata omaa talouskasvuaan ilmastonmuutoksen vuoksi. Toki siinä on tietyllä tavalla taustalla sama ajatus, että koska nuokaan eivät osallistu, niin emme mekään voi, mutta kyllä asiat silti pitäisi laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Kenenkään huonot valinnat eivät oikeuta lynkkaamaan häntä netissä. (Enkä nyt tarkoita tällä erityisesti tähän postaukseen tulleita kommentteja, vaan ihan yleisellä tasollakin aiheesta käytävää nettikeskustelua.)

  Ja sanotaan nyt lopuksi vielä, että vaikka Suomen tekemisillä ei suuressa mittäkaavassa merkitystä olisikaan, niin toki se, että me teemme parhaamme vähentää päästöjä edes hiukan ja parhaassa tapauksessa toimii esimerkkinä muille. En siis missään nimessä tarkoita sitä, ettei meidän tulisi tehä osallistua ilmastonmuutostalkoisiin, vaikka vähän skeptinen sen suhteen olenkin, kuinka paljon valintamme voivat todellisuudessa vaikuttaa.

  1. pauliinafitworld says:

   Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Tuntuu siltä, että ihmisillä on huono omatunto omista tottumuksistaan (moni ei edes oikeasti tiedä mitkä kaikki omat toimet vaikuttavat ilmastonmuutokseen) ja sitten koska lehdissä on kerrottu, että lentäminen on SE suuri paha niin osoitetaan syyttävällä sormella ihmisiä, jotka sitä tekevät. Monelle tekisi hyvää nähdä koko totuus. Mikseivät valtiot puutu todellisiin ongelmiin? Autoiluun, saastuttaviin tehtaisiin ja teollisuuteen jne..

   Juuri näin. Jokainen tehköön parhaansa ilmaston eteen ja vain toivotaan, että joku päivä myös isot valtiot (USA kuten hyvin mainitsit) lähtevät talkoisiin mukaan. Luulen, että sitä tuskin koskaan tapahtuu. Samaan aikaan maailman rikkaat ihmiset elävät kuin viimeistä päivää, kun toiset tinkivät omista mukavuuksistaan yhteisen tavoitteen vuoksi.

 8. Nimetön says:

  No itse asiassa neljä etelänmatkaa lentäen on jo niin paljon, että sitä lauantaimakkaraa ja katumaasturia ei niissä päästöissä edes enää huomaa.

  Lisäksi ethän sä oikeastaan ole luopunut muusta kuin autosta. Edelleen kuitenkin syöt lihaa JA lennät. Ja se on yks hailee onko ne lapset suunnitelmissa lähiaikoina vai kymmenen vuoden päästä, jos niitä kuitenkin joku päivä tulee. Ei sun kokonaisilmastorasitteesi siitä pienene.

  Joten kyllä. Sä olet syntinen ilmastonsaastuttaja. Ei siitä pääse yli eikä ympäri kirjoittelemalla puolustelevia blogipostauksia. Etenkään kun ainoat puolustelut on, että mutku en mä käytä isossa kaupungissa autoa ja mutku mä syön enää vähän lihaa ja mutku en oo hankkimassa lapsia just nyt ja mutku muutkin tekee.

  Laskepa huviksesi montako kilometriä saa ajaa autolla, jotta saa kiinni sut sieltä 3-4 etelänmatkan saasteista. Aika monta.

 9. Hohhoh says:

  Miten musta tuntuu, että nää lentämistä kritisoivat kommentoijat on niitä, joilla ei itsellä oo vaan rahaa lentää? Ollaan kateellisia, kun toinen pääsee reissuun ja sitten haukutaan ilmastonmuutokseen vedoten. Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lentoteollisuus. Pikamuodin suosiminen on aika iso juttu. Samoin moni muu asia vaikuttaa, mutta mystisesti valitetaan vaan tosta matkustelusta eli siitä mihin kaikilla ei ole varaa…

  1. Nuvaris says:

   No saattaahan susta tuntua siltä. Itse olen lopettanut lomalennot ihan tasan pelkästään näistä ekologisista syistä. Tykkäisin matkustaa paikkoihin, joihin pääsee vain (käytännössä) lentämällä. Minulla olisi varaa lentää. Teen matkoja maata pitkin, ne maksavat yleensä enemmän kuin lentäminen. Tunnen muitakin kaltaisiani. Kateuskortti ei aina ole pätevä kortti. Lisäksi pikamuodista “valitetaan” myös ja paljon. On aika hassua harhauttaa jatkuvasti keskustelua johonkin muuhun asiaan. Tyyliin, “miksi minun lentämisestäni valitetaan vaikka autoillakin ajetaan.” Ei se autoilu muuta lentämisen ilmastokuormaa yhtään miksikään.

 10. kukkis says:

  Meinasin jo aiemmin kommentoida erään postauksen kommenttiisi tästä asiasta, mutta nyt on pakko. Ja tähdennetäköön tässä jo alkuun, että en suinkaan paheksu silloin tällöin lentämistä ja lennän itsekin.

  Kiva, että kerrot mitä ympäristötekoja teet arjessa. On kuitenkin naiivia väittää, että oikeastaan mikään noista auttaisi ympäristöä enemmän kuin lentämättömyys. Se, että toimii ympäristön hyväksi yhdessä asiassa ei tarkoita sitä, että voisi tuhota sitä toisessa. Ymmärrän, että haluat perustella omaa näkökantasi, mutta tästä tulee sellainen fiilis, että halutaan tuoda esille sitä omaa paremmuutta kun tehdään kuitenkin sitä ja tätä.

  Ei varmasti ole kivaa saada negatiivista palautetta omista tekemisistä, en oikein ymmärrä ihmisten tarvetta hyökätä muiden kimppuun asioissa, joista tiedetään vain pintaraapaisu. Mutta vastaan hyökkääminen ei ole myöskään ratkaisu. Mun mielestä on aika tökeröä oman paremmuuden korostamista, kun sanotaan että “hei mä lennän mut mulla ei kuitenkaan oo lapsia niin ihan turha tulla mua syyttelemään”. Länsimaissa toki lapset ovat ilmastolle huomattavasti suurempi taakka kuin kehitysmaissa, mutta länsimaiden syntyvyystahdilla ei tätä palloa tuhota. Eikä sen lauantaimakkaraa syövän Pertin syyllistäminen ole kovin hedelmällistä.

  Tuskin meistä kukaan on täydellinen ja mielestäni jokainen ilmastoteko on askel eteenpäin. Itsekin lennän silloin tällöin lomalle, enkä ole heti siitä valmis luopumaan. Haluan lapsia, vaikka populaa tällä pallolla riittääkin. Syön lihaa, mutta pyrin koko ajan vähentämään sitä. Autokin löytyy. Eli kyllä, pitkä matka on itselläkin. En siis ala moralisoimaan, halusin vain tuoda esiin sen, että tästä postauksesta jäi aika ikävä mielikuva.

 11. Käsittämätöntä syyllistämistä, ihminen on lähdössä lomalle ja täällä alkaa kunnon myllytys. Itselläni on lapsia, ajan joka päivä autolla töihin (hybridillä mutta silti saastuttaa bensallaan) ja matkustan paljon (lähinnä siksi että sukulaisia asuu ulkomailla). Lihaa en ole syönyt 15 vuoteen, se on minulle eettinen ja ekologinen asia. Nämä ovat minun valintojani, olen silti tietoinen ilmastoasioista ja otan ne äärimmäisen vakavasti. En elä elämääni sen mukaan että jos nyt en lennä, pelastan maapallon. Haluan opettaa lapsilleni eri kulttuureita ja nauttia elämästä. Ja samalla opettaa lapsilleni vastuullista tapaa elää arjessa kierrättäen ja minimoiden päästöt sen mukaan, miten meidän perheelle on mahdollista. Ihan kuin edellä mainitut kommentoijat eivät koskaan matkustaisi lentokoneilla 😂😂 Luulen että valtaosa on lapsettomia parikymppisiä, tulkaa kertomaan muutaman vuoden jälkeen kun asutte jossain muualla kuin kaupungin keskustassa parin lapsen kanssa kuinka paljon säästätte ympäristöä.

  1. Nuvaris says:

   Kyllä nyt tulee näitä oletuksia ja “varmoja tietoja” siitä millaisia muut kommentoijat ovat. Mistä te sen tiedätte? Itse olen yli nelikymppinen kahden lapsen äiti, en asu kaupungin keskustassa (kaupungissa kylläkin) enkä meillä silti edelleenkään ole autoa emmekä ole sellaista hankkimassa. Emmekä lomaile lentäen. Enkä sitä lihaakaan syö. Minusta nämä asiat ovat ihan yhtä tärkeitä lapsiperheille (tai vielä tärkeämpi, koska tosiaan lasten tekeminen ei ole mikään ekoteko ja toisaalta kiinnostaa aivan äärettömästi millaisen maailman lapsilleen jättää.) Kierrätämme myös, mutta kierrätyksen vaikutus ilmastokuormaan on kyllä jo niin pieni, että sillä en kuvittelisi kompensoivani juuri mitään isompaa (kuten liikkumista tai ruokavaliota).

 12. Joo en voikaan sitä tietää. Moni kuitenkin sanoi olevansa lapseton että siinä voi miettiä ollaanko sitten pari- vai kolmekymppisiä. Jos sen ikäisenä vielä tuomitsee muita niin onhan se aika surullista. Nimenomaan tässä olen kiinnostunut lapsista ja opetetaan heille ekologisuutta ja eettisyyttä. Myös äitinä nimenomaan arvostan ja vaalin tätä asiaa. Keskustelun taso on vaan niin tyypillistä yhdestä asiasta tuomitsemista, mitä väliä on enää millään pienellä teolla jos joku muu asia on toisten mielestä kaikkein kauhein ja tuhoaa ympäristön? Ihminen ei voi tehdä yksilönä kuin vain sen joka on paras itselleen. On eri asia kieltää kaikki ja olla ylimielinen kuin oikeasti toimia itselleen parhaalla tavalla täällä maapallolla. Maksaisin mielelläni enemmän lentoveroja, se saisi jo aikaan luonnollista lomamatkailun vähenemistä ja ehkä edes osa summasta menisi ympäristöasioiden hoitoon. Äitinä myös ja ennen äitiyttäkin mietin paljon myös tässäkin keskustelussa mainittua vaateteollisuutta. Vaatteemme lennätetään ties mistä kaukaa ennenkuin ne on valmistettu lapsityövoimalla (joo ei kaikki, ei saa taas yleistää), sitten menemme iloisina kauppaan ostamaan näitä erittäinkin paljon epäeettisiä ja – ekologisia tuotteita. Tämä jos mikä on surullista, ei Pauliinan lomamatka.

 13. Oona A. says:

  Tämä blogiteksti oli nyt kyllä pohjanoteeraus. Hauskaa, että tuomitsit kommenteissa USA:ta, joka ei lähde mukaan ilmastotalkoisiin jos Kiinakaan ei lähde, mutta tasan samalla tavalla perustelet itse ilmastotalkoisiin ryhttmättömyyttäsi sillä kun naapurin Perakin syö sitä lauantaimakkaraa. 😀

  Minäkään en ole mikään tuomitsemaan toisten hiilijalanjälkiä. Enhän minäkään pysty enkä aina edes halua riisua elämästä sellaisia mukavuuksia jotka saastuttavat. Mutta se on pystyttävä myöntämään itselleen, ja jos näin julkisesti asiaa pui niin muillekin, että tällaiset mukavuudet on itsekkäitä ja ne kumpuavat vastuuttomasta mukavuudenhalusta. Kukaan ei ole toistaan parempi siitä tuomitsemaan. Tuollainen tosiasioiden pakoileminen ja vastuun omilta harteilta muille vierittäminen vain on kauhean ankeaa luettavaa.

  Miksi muuten ihannoit matkustelua noin? Tyytymättömyys elämään (talvisessa Suomessa) on tyyttämättömyyttä elämäänsä, enkä usko että siihen löytyy vastaus tuuttaamalla tonneittain hiiltä ilmakehään lentokoneen kyydissä.

  1. pauliinafitworld says:

   Rakastan myös muita kulttuureita kuin suomalaisia (alkuperäiseen kulttuuriin tutustuu parhaiten paikan päällä), rakastan nähdä uusia paikkoja (maailma on ihan hiton hieno paikka!), rakastan lämpöä ja aurinkoa (terveyden lähde) jne, joita ei Suomessa ole. En koe, että mun pitäisi perustella kenellekään miksi teen joitakin asioita omassa elämässäni, mutta siinä ainakin muutama syy, kun niitä pyysit 🙂
   Nautin elämästäni yhtä paljon täällä Suomessa kuin ulkomaillakin. Sen vuoksi olen viettänyt myös pidempiä aikoja poissa Suomesta TEHDEN TÖITÄ, niitä samoja, joita nytkin. Mulle maisemanvaihdos ei tarkoita sitä, että pakenisin tyytymättömyyttäni jostakin 😀 On muuten aika hassua, että tuo on kaikkien niiden perustelu matkustelevia ihmisiä kohtaan, jotka ovat sitä vastaan. Kumpuaako kenties tyytymättömyys näissä kommenteissa omasta elämästä 😉 itse en koe mitään tarvetta arvostella sinun elämääsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *