fbpx
Yhteiskunta

Onko minusta tullut feministi?

pauliina pakarinen - blogi

Mitä feminismi minulle tarkoittaa?

Feminismi on ollut yhteiskunnassa kiihkeänä puheenaiheena jo vuosien ajan. En ole itse pitänyt itseäni koskaan varsinaisena feministinä ja en esimerkiksi allekirjoita ihan kaikkia kohtia, jotka liitetään feminismiin, en ainakaan, jos aate menee äärimmäisyyksiin asti.

Olen kuitenkin aina ollut hyvin samaa mieltä monestakin asiasta, joita feminismiin liitetään. Olen kokenut ristiriitaisuutta asiasta, koska minussa on myös sellaisia ajatusmalleja, jotka sopivat hyvinkin konservatiivisiin tapoihin. Tykkään esimerkiksi parisuhteessa laittaa kotia ja nauttia naiseuden tuomasta voimasta, enkä koe olevani yhtään sen vähemmän arvostettu nainen siitä huolimatta.

Toisaalta olen ollut aina hyvin vahvasti sitä mieltä, että jokaisella on oikeus omaan kehoon ja vartaloon, naisella on yhtä lailla oikeus menestyä työelämässä, olla seksuaalinen ja esimerkiksi pukeutua niin kuin haluaa, oli se sitten minkälaista pukeutumista tahansa.

feminismi - miesten huutelu - cat call

Miten olen huomannut miesten ja naisten epätasa-arvon asuessani ulkomailla?

Täällä Maltalla asuessani olen tahtomattani joutunut tarkastelemaan asioita erilaisesta näkökulmasta. Olen ymmärtänyt, että näin Suomessa koko ikänsä asuneena voi olla vaikeaa ymmärtää, että muualla maailmassa naiset ja miehet eivät oikeasti ole yhtä tasa-arvoisia kuin Suomessa. Ja toki Suomessakin on vielä parannettavaa mitä tulee tasa-arvoon.

Täällä olen joutunut todistamaan ihan omin silmin miten nainen ei todellakaan ole joidenkin miesten silmissä yhtä tasa-arvoinen ihminen. Olen päätellyt tämän siitä, että täällä en voi liikkua kadulla vapaasti tuntematta oloani ahdistuneeksi. On parempia päiviä, mutta huonot päivät näyttävät vievän voiton.

Olen ennenkin kirjoittanut miehistä (Suomessa), jotka huutelevat härskisti naisille (ja minulle) kulkiessani ohi. Varsinkin raksamiesten kanssa tämä oli iso ongelma asuessani vielä Helsingissä. Joka ikinen päivä sain kuulla huutelua asuntoni viereiseltä raksalta. Sitä on jotenkin suomalaisena naisena tottunut ajattelemaan, että helpommalla pääsee, kun antaa asian olla. Olen kuitenkin kasvanut myös naisena älyttömästi viimeisen vuoden aikana ja se on saanut sisälläni heräämään uudenlaisia piirteitä. Enää tuo huutelu ei ole ok!

Yksi pahimmista tapauksista sattui noin pari viikkoa sitten, kun lähdin päivän valolla lenkille täällä Maltalla. Kun kävelin läheisen lihakaupan ohi, alkoivat sen edessä seisoskelevat miehet huudella ja maiskutella huuliaan, kun kävelin ohi. En noteerannut huuteluja mitenkään, mutta sisältä kiehuin kiukusta. Päällä mulla oli pitkät treenihousut ja peittävä toppi. Toisena päivänä seisoin bussipysäkillä ja tielle pysähtyi auto, joka oli täynnä miehiä, jotka huutelivat ja ilkkuivat vieraalla kielellä kaikenlaista härskiä. He naureskelivat ja koittivat viittoa, että katsoisin heihin päin. Se oli ihan kamalaa miten se kesti varmaan yhteensä 2 minuuttia enkä voinut tehdä mitään. Oksettaa vieläkin ne himoitsevat kamalat naamat, jotka kurkottelivat auton ikkunoista ulos.

Näitä samanlaisia tapahtumia tapahtuu täällä päivittäin. Autot tööttäilevät kovaäänisesti ajaessaan ohi, kuuluu maiskuttelua, huutelua, kaikennäköistä “tule tänne kisuli” huutelua vaikka kävelisin peittävät vaatteet päällä. Olen muutenkin jokaisella näillä kerralla pukeutunut peittävästi, joten pukeutuminen ei huuteluun varmasti ole syynä, eikä sen pitäisi missään tapauksessa ollakaan.

Tässä vaiheessa haluan tarkentaa, että usein nämä huutelijat ovat muiden kuin Maltan maan kansalaisia. Tässä ympärillähän on monia maita, joista asuu paljon porukkaa täällä. Tästä huutelusta on muodostunut mulle niin ahdistava asia, että vältän lenkille lähtemistä pimeän tultua. Jos huutelu on noin rajua päivän valolla niin mitä se on pimeän tultua, kun ihmisiä on vähemmän? Olen monesti soittanut äidilleni noiden huuteluiden jälkeen, koska on yksinkertaisesti ahdistanut niin paljon.

cat call - miesten huutelu - feminismi - naisen oikeudet

Cat Call – ilmiö kadulla ahdistelevien miesten takana

Olen pohtinut, että minkä vuoksi nuo huutelut nykyään satuttavat niin paljon. Olen lukenut paljon ilmiöstä, joka kantaa nimeä “cat call”. Tästä löytyy paljonkin artikkeleita Googlesta. Ilmiötä on pohdittu ja tultu siihen lopputulokseen, että tätä harrastavat miehet näillä huuteluilla ikään kuin “osoittavat” naiselle, että nyt sinut hyväksytään ja nyt sinun on hyväksyttävää olla juuri tässä paikassa (kuten vaikka lenkillä kävelemässä ohi).

He yrittävät huuteluillaan viestittää, että nyt sinä näytät oikeanlaiselta naiselta ja olet pukeutunut juuri oikein, jotta voimme nauttia sinusta. Kuinka ällöttävältä tuo asia näyttääkin näin kirjoitettuna! Nämä miehet tietävät tasan tarkkaan, että huutelu saa naisessa aikaan ahdistusta ja se on myös sen tarkoitus – huutelun tarkoitus on herättää tunnereaktio ja näin ollen saada nainen epäilemään omaa paikkaansa siinä tilanteessa ja koko yhteiskunnassa.

Tämä asia saa minut niin raivon valtaan ja en voi olla ajattelematta, että voinko oikeasti muka vain hiljaa hyväksyä kaikki nuo huutelut? Minä en ole esine, jolle voi huudella mitä tahansa. Minä en vartaloineni ole täällä ketään muuta varten enkä tarvitse miehen hyväksyntää tunteakseni olevani nainen. Olen päättänyt, että seuraavan kerran, kun kohtaan huutelua, sanon tiukasti ääneen, että “minä en tarvitse sinun hyväksyntääsi ollakseni tässä, joten tuki suusi”. Ei kerta kaikkiaan ole oikein, että monet naiset joutuvat päivittäin sietämään todella härskiä huutelua ja ahdistelua.

Naisen koskemattomuuden vahingoittaminen – astetta pahempaa ahdistelua

Nämä huutelut eivät ole ainoita esimerkkejä siitä miten tietyn tyyppiset miehet eivät arvosta naisen vartaloa tai omaa tilaa ollenkaan. Kerran kesällä täällä baarissa ollessani mukavan oloinen nuori mies käveli luokseni ja tuli esittelemään minulle itsensä. En ollut nähnyt tätä poikaa sinä iltana aiemmin. Samaan aikaan, kun esittelin itseni, pussasi tämä mies minua suoraan huulille! Tuosta noin vain! Raivostuin silmittömästi ja huusin miehen pois. Kyseessä oli varmastikin jokin miesten pila, mutta silti en saa tätä asiaa mielestäni. Kyseessä ei taaskaan ollut maltalainen mies. Mielestäni siinä loukattiin todella rajusti omaa koskemattomuuttani ja haluaisin jotenkin päästä kostamaan koko asian.

Näiden tapahtumien myötä sisäinen feministini on herännyt ja koen todella syvää surun tunnetta siitä, että maailmassa on vielä niin monta paikkaa, jossa nainen ja mies eivät ole tasa-arvoisia. Koen välillä todella suurta ristiriitaa asuessani täällä, koska nämä asiat hyppivät silmilleni niin pahasti. Pääosin täällä saa olla rauhassa, mutta kun näitä hetkiä tulee, niin niitä ei voi todellakaan jättää huomaamatta.

Sisäinen feministini tulee jatkossa puolustamaan naisten oikeuksia

Mielestäni jokaisella naisella on oikeus kulkea kadulla oman vartalonsa ja mielensä kanssa joutumatta kokemaan ahdistelua. Kukaan nainen ei tarvitse hyväksyntää mieheltä ollakseen kokonainen. En tiedä onko se loppujen lopuksi ihan mahdotonta, mutta tulee ainakin yrittää, että tämä asia saataisiin ihan maailmanlaajuiseksi aatteeksi. Itse aion pienien tekojen avulla kantaa korteni kekoon ja nousen vastarintaan, jos koen vielä huutelua kadulla tai jos näen, että jotakin toista naista ahdistellaan. Yksikin teko vie naisten tasa-arvoa eteenpäin.

Onko sinua ahdisteltu kadulla ja miten olet siihen suhtautunut? Kuulen mielelläni naisten tarinoita. Vertaistuki on tarpeen.

(2) Kommentit

  1. Ulkomailla ollessani kävelin vain nopeasti ohi, ja suuntasin vilkkaammalle kadulle. En kokenut hyödylliseksi alkaa englanniksi huutamaan mitään takaisin, kun todennäköisyys sille että olisivat kieltä ymmärtäneet oli suhteellisen pieni.

    Suomessa mulle on pariin otteeseen huudeltu, vain yhden kerran niin että hidasti ja jäi kohdalle. Omaan aika suuren suun, ja filtteri olisi joskus hyvä olla. Tuolla kerralla ihan refleksin omaisesti huusin takaisin “Turpa kiinni. En keksi mitään ällöttävämpää kuin keski-ikäiset ukot huutelemassa rivouksia teinille. Eikö ees hävetä.” Yllättäen suut meni suppuun ja poppoo ajoi nopesti ohi. 😀 Yleisesti ottaen kadulla huutelu on ahdistavaa, lisää omaa turvattomuuden tunnetta ja saa mut hakeutumaan hyvin nopeasti johonkin missä on enemmän porukkaa. Lisäksi se on inhottavaa, niinkuin esineelle huudeltaisi. Mä sanon useasti takaisin, harvemmin olen hiljaa.

    Eniten ahdisteluita tulee baarissa, joissa saan kuulla olevani tiukkapipoinen ämmä yms. yhtä mairittelevaa sen jälkeen kun olen sanonut ei kiinnosta mene pois. Mä vaan totean takaisin et niin olenkin ja humalainen mongerrus ei kiinnosta tippaakaan.

    1. pauliinafitworld says:

      Toi on ihan totta, nuo älypäät eivät todennäköisesti edes ymmärtäisi englantia kunnolla. Voin niin samaistua, että tuo huutelu saa itsensä tuntemaan esineeksi. Mulle on kanssa muutaman kerran käynyt niin, että olenkin sitten se h:lla alkava nainen, jos en ole lämmennyt ahdisteluille baarissa. Kuvottavaa millaista käytöstä me naiset joudummekaan kohtaamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *