fbpx
Yhteiskunta

Sun maksamat eläkerahat häviää tuhkana tuuleen

elake-tyoelake-elakeyhtio-elo-politiikka

Törmäsin tällä viikolla vähintäänkin mielenkiintoiseen artikkeliin, jossa Finanssivalvonta on puuttunut rankalla kädellä eläkeyhtiöiden toimintaan. Artikkeli kulkee otsikolla: Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

Tässä muutamia suoria otteita artikkelista niille, joilla ei ole HS:n lukuoikeutta:

“Työeläkeyhtiöt käyttävät yhä eläkevaroja asiakashankintaan, ja Suomen eläkejärjestelmän turvaamiseksi asiaan on puututtava lailla, valvova viranomainen vaatii. FINANSSIVALVONTA vaatii, että yksityisten työeläkeyhtiöiden asiakashankinta on pantava kuriin lakimuutoksilla. Yksityisiä työeläkeyhtiöitä ovat Ilmarinen, Varma, Elo sekä vuodenvaihteessa fuusioituvat Veritas ja Pensions-Alandia.”

“Tuoreessa, poikkeuksellisen jyrkässä lausunnossaan valvova viranomainen katsoo, että eläkeyhtiöt käyttävät yhä suomalaisten lakisääteisesti kerättyjä eläkevaroja tarkoituksiin, joihin ne eivät kuulu. Kyse on niin sanotusta työhyvinvointitoiminnasta, jota Helsingin Sanomat on seurannut pitkään. Eläkeyhtiöt ovat kalastelleet yrityksiä asiakkaikseen jakamalla vuosien aikana yhteensä satoja miljoonia euroja niiden työhyvinvoinnin kehittämiseen, kertoo HS:n selvitys kolmen vuoden takaa.”

“MITÄ eläkeyhtiöiden kyseenalainen työhyvinvointitoiminta sitten on?
Finanssivalvonnan mukaan ennen vuotta 2016 esiintyi työhyvinvointirahojen ”summittaista jakamista” yrityksille, eli eläkeyhtiöt ”saattoivat luvata asiakkailleen vaihtelevia määriä rahaa vaihteleviin tarkoituksiin”.

Esimerkiksi helmikuussa 2016 HS kertoi valtion pelimonopolin RAY:n siirtäneen eläkevakuutuksensa Ilmarisesta Varmaan, kun Varma oli luvannut RAY:lle 755 000 euroa työhyvinvointitoimintaan. RAY halusi päättää rahojen käyttötavasta itse, eli Varma ei osallistunut työntekijöiden työkyvyttömyysriskin kartoittamiseen.”

“SUOMESSA on ainutlaatuinen niin sanottu hajautettu työeläkejärjestelmä, jossa yksityiset työeläkeyhtiöt hoitavat lakisääteistä eläketurvaa käytännössä suljetuilla markkinoilla. Järjestelmälle saatiin EU-liittymissopimuksessa poikkeuslupa, jonka ehtona on, että eläkeyhtiöt saavat hoitaa vain ja ainoastaan eläkevakuuttamista eivätkä harjoittaa muuta toimintaan.”

yel-elake-tyoelake-elakejarjestelma-politiikka-yhteiskunta

Tämä tarkoittaa siis sitä, että työeläkeyhtiöt käyttävät yksityisten ihmisten varoja väärin ja eläketuloilla rahoitetaan yritysten “työhyvinvointipalveluja”, joissa ei ole edes selkeitä määritelmiä sille mitä ne ovat. Yksityiset eläkeyhtiöt ovat saaneet tietyillä rajauksilla harjoittaa lähes suljetuilla markkinoilla eläkkeiden keräämistä, mutta eivät ole noudattaneet niille annettuja säännöksiä. Finanssivalvonnan mukaan pahimmillaan tälläinen toiminta voi kaataa koko eläkejärjestelmän.

Aihe sattuu koskettamaan itseäni aika syvältä, koska olen palkkatyöni lisäksi yrittäjä ja maksan eläkettä palkkatyöstä ja sen lisäksi yrittäjänä toimimisesta. Eläkevakuutus on pakollinen, vaikka maksan eläketurvaani jo palkkatyöstäni. En voi laskea yritystulojani, joten joudun maksamaan 120 euroa kuukaudessa YEL-maksua, joka kerryttää eläkettä naurettavan vähän.

Olen arvioinut yritystuloni työeläkeyhtiö ELO:on alemmaksi kuin mitä se on, koska koen, että YEL-maksu on sama asia kun polttaisi seteleitä ilmaan. Jos maksan 120 euroa kuukaudessa eläkemaksua eläkeikään 68 vuotiaaksi asti, eläkkeeni tulee olemaan 477 euroa kuukaudessa. Siihen mennessä olen maksanut eläkemaksuja yhteensä 61000 euroa!! On mielestäni järkyttävää, että voisin kerätä tuolla rahalla esimerkiksi massiivisen sijoitussalkun kun nyt sama raha häviää suoraan sanottuna tuhkana tuuleen.

Tähän kun lisätään vielä palkkatyöstäni kertyvä eläkemaksujen määrä niin summa on jo yli 120000 euroa! Sillä saisi jo ihan mukavat osinkotuotot. Palkkatyön eläkkeen kertyminen on edes hiukan loogisempi, koska jos maksan sitä tuloillani eläkeikään asti, alkaa eläkkeen määrä olla tuhansia euroja, mutta joka tapauksessa niistäkin rahoista isoin osa häviää pieruna Saharaan.

elake-tyoelake-elakeyhtio-elo-politiikka

Sama asia koskee myös palkkatyössä olevia, koska samat yhtiöt pyörittävät myös työntekijöiden eläkejärjestelmää. Toisin sanoen tämä asia koskettaa kaikkia, jotka tekevät työtä jossakin muodossa.

Postasin artikkelin Naisyrittäjät-ryhmään, jossa olen jäsenenä Facebookissa ja se sai aikaan valtavan keskustelun. Olen toiminut yrittäjänä vähän yli kahden vuoden ajan ja voin kertoa, että kyllä vain verottajan ja maksujen puolesta kaikki otetaan yrittäjästä irti. Saattaa kuulostaa hienolta, kun joku sanoo olevansa yrittäjä, mutta tässä maassa ei ole mahdollista päästä hyville tuloille ilman valtavia yritystuloja. Nostan hattua kaikille tämän maan yrittäjille, koska olosuhteet eivät todellakaan ole helpot.

elake-elakejarjestelma-elo-yel-raha-yrittajat

Mua niin suututtaa, että miten voi olla mahdollista, että meillä on olemassa tälläinen järjestelmä? Itse olen juuri aloittamassa osake-ja rahastosijoittamista, koska en luota pätkääkään siihen, että tämä valtio antaisi takaisin yhtään sen enempää kuin on pakko. Sen lisäksi olen miettinyt sijoitusasuntoa, mutta se tulee varmasti olemaan vasta ensi vuoden juttu. Onneksi osakesijoittamisen voi aloittaa milloin vain.

On myös huolestuttavaa, että tutkimusten mukaan Suomen väestönkasvu tulee laskemaan radikaalisti tulevien kymmenien vuosien aikana, koska syntyvyys laskee. Puhutaan jopa miljoonan laskusta väestöluvussa vuoden 2035 jälkeen. Paljon puhutaan siitä, että kuka sitten maksaa eläkkeet, kun työikäisiä ja nuoria ihmisiä on vähemmän. Pahimmillaan käy niin, että emme saa nauttia edes siitä eläkkeestä, jota meille nyt lupaillaan! Mites sitten käy näiden meidän maksamien rahojen??

Olisi mahtavaa, jos ihmisillä olisi mahdollisuus päättää itse miten kerryttää eläkettään. Tähän asiaan pitäisi oikeasti tehdä kansanaloite ja jos kukaan muu ei sitä tee niin kehitän sen itse. Uskon, että se 50 000 nimeä saadaan täyteen helposti, kun pistetään kunnon pyörät pyörimään.

Mitä ajatuksia tämä herättää lukijoissani? Oletko miettinyt miten kerrytät eläketurvaasi tai olitko tullut edes ajatelleeksi, että tälläinen toiminta on mahdollista?

(4) Kommentit

 1. Aloitin rahastosäästämisen noin 25-vuotiaana ja osakesijoittamisen päälle kolmekymppisenä. Seuraava askel taitaa olla asuntosijoittaminen. Minusta omien säästöjen ja omaisuuden kerryttäminen on viisautta, en osaa luottaa tämän maan eläkejärjestelmään. Haluan turvata itselleni riittävän eläkkeen ja elintason. Minun ikäluokkani ja nuorempien vastuulla on suurten ikäluokkien eläkkeiden maksaminen. Nyt kun väestön kehitys on laskusuunnassa, syntyy tulevia eläkemaksajia koko ajan vähemmän. Pienikin summa syrjään kuukausipalkasta auttaa kerryttämään vuosikymmenten aikana mukavan pesämunan tulevaa eläkettä täydentämään.

  Kannustan kaikkia naisia rohkeasti sijoittamaan. Alkuun pääsee pienilläkin summilla ja netistä löytyy hyviä ohjeita osakesäästämiseen. Ei se ole mitään ydinfysiikkaa, varsinkin jos ei lähde kikkailemaan treidaamisella vaan valitsee omaksi strategiaksi holdaamisen ja salkun kasvattamisen useamman vuosikymmenen ajan. Korkoa korolle ilmiö on voimakkaampi, mitä nuorempana aloittaa.

  1. pauliinafitworld says:

   Se on juurikin näin! Sijoittaminen saadaan kuulostamaan paljon vaikeammalta kuin mitä se oikeasti onkaan.

 2. Hei! Voisitko tehdä jutun esim. sijoittaminen abc ja miten pääsee alkuun? Mulla on monta tonnia maannut vuosia tilillä ja potti vaan kasvaa, mutten ole saanut aikaiseksi tehdä niille mitään..

  1. pauliinafitworld says:

   Moikka!
   Mulle tuli tämä sama postausaihe mieleen. Laitan siis työn alle ja eiköhän jossain vaiheessa saada sellainen ulos 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *